Sülüğün içerdiği salgı nedir, sülük salgısının tıbbi etkileri nelerdir? | Bora Kılıç Su Ürünleri - Turkey Leeches

Sülüğün içerdiği salgı nedir, sülük salgısının tıbbi etkileri nelerdir?

Çok eski zamanlardan bu tarafa sülükler kan yolu ile geçen birçok rahatsızlık ve hastalıkların, sülüklerin kirli kanı vücuttan emerek uzaklaştırması bu işlevi yaparken vücüda salgıladıkları enzimler ile sülük tedavi işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu sülük tedavi şekli birçok uygulamada kullanılmaktadır.

Vasküler Hastalık tedavisinde sülük tedavisi kullanılır.
Sülük salgısında yaklaşık olarak 100 ile 150 adet faydalı enzim ve biyoaktif madde bulunmaktadır. Bu maddelerden biride ‘hirudin’ dir. Bu hirudin maddesi kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddeleri inhibe ederek pıhtılaşmanın önüne geçmektedir. Sülük, vücüda salgıladığı bu maddeyi doymadan kesmez. Tedavi amaçlı vücuda yapıştırılan sülük vucuttan kendi istemi ile ayrılmasını beklemeden vucuttan ayırılır bu sepelede fazladan kanamalara neden olur. Kardiyolojik ve hematolajik hastalıkların tedavisindede sülük kullanılmaktadır.

“Kalin” de aynı işlevi gören bir maddedir. Dokular arası sıvının viskozitesini artıran ‘hiyalüranidaz’ enzimi içermektedir. Sülük tedavisinde kullanılan sülük salgısında karboksipeptidaz A inhibitörü, asetilkolin, histamin damarları genişletip kan akışını hızlandırmaktadır. Bunu etkiyede ‘vazodilatör’ denir.

Bu bileşikler birlikte çalışarak kanın viskozitesini azaltır. Kan akışını incelterek hızlandırır. Kandaki koyu kıvamı pıhtılaşmaya sepep olup, hastanın tansiyonunun yükselmesine neden olabilir. Kan pıhtısı parçaları vücudun çeşitli bölgelerine giderek damarları tıkayabilir. Bu tıkanmalar sonradan hastalarda kalp spazmlarına ve kalp krizine neden olabilir.

Kanın koyu kıvamlı hali vucudun uç noktalarındaki uzuvlar için ‘parmak ve Parmak uçları’ risk teşkil etmektedir. Vucudun uzak bölgeleri olduğu için temiz kan ve besinin taşınması zorlaşmaktadır. Bütün bunlar göz önüne alındığında sülük salgısındaki antikoagülatif (pıhtılaşmayı engelleyen) bileşikler, kanın inceltilmesinde büyük önem taşır. Aynı şekilde hirudin segmental refleks mekanizmasınıda uyararak, kardiyovasküler hastalıklarda dedavide katkıda bulunurlar.

Damar rahatsızlıklarının düzelmesinde sülük tedavisi katkı sağlanabilir
Kellik tedavisinde ve kıl dökülmesinde sülük tedavisi kullanılabilir. Cücuttaki kılların döküldüğü kel kısımlara uygulanması ile sülük tedavisi uygulanan noktadaki kan sirkülasyonunun artışına ve besin alımına yardımcı olarak saç foliküllerini güçlendirip, saç uzamasına katkıda bulunabilir. Sülük salgısında mantar enfeksiyonları ile savaşmayı sağlayan antibakteriyel bilişikler bulunur.

Sülük tedavisi eklem iltihabı için uygulanabilir
Yaklaşık olarak 600 adet sülük türü bulunmaktadır. Bunların sadece 15 türü tıbbi amaçlı kullanılan sülüklerdir. Hastalıkların tedavisinde ve eklem iltihapları için kullanılır. Sülük ile yapılan eklem iltihabı tedavisinde, sülük anestetik bir salgı salgılayarak yapar. Sülük, enfeksiyonlu kanı uzaklaştırarak, salgıdaki bileşik ve enzimler eklemlerdeki iltihabı ve ağrıyı azaltır.

Tıbbi sülükler, yapıştıkları vücuttan ayrılmadan yaklaşık 1 saat kadar hastada kalır. Sülükler salgı vücuda salgı salgıladıkca hastalar rahatladıklarını hissederler. Sülük vucuttan ayrıldıktan sonra vucuda uygulanan bölge temizlenir.

Sülük uygulaması uygulanan hastaya göre değişmekle beraber 6 ile 8 ay arasında tekrarlanır. İltihap iyileşmesi ve eklem ağrıları sülük uygulamasından bie gün sonra kendini göstermektedir.Sülük tedavisi eklem ağrıları ve iltihapları için uygulanan tek yöntem değildir fakat uzun zamandır uygulanan bir yöntemdir.

Diyabet Tedavisinde sülük uygulanır
Sülükte bulunan hirudin salgısının kanı incelytme ve sulandırıcı etkisinden dolayı diyabet tedavisinde uygulanmaktadır.

Kulak ve Duyma Problemlerinin sülük tedavisi

Sülük tedavisi ani işitme kaybı, kulak uğultusu ve orta kulak iltihabı için uygulanabilir. İç kulakta labirent adı verilen yapının iltihap kapması ile ani işitme kaybı olmaktadır, kulak uğultusunda dolaşım bozukluğu, kullanılan ilaçlar ve yine enfeksiyon kapmasına sebep olabilir. Sülük salgısındaki enzimler antibakteriyel özelliklerinden dolayı bakterileri öldürerek işitme kaybının giderilmesinde bir tadavi yöntemi olarak kullanılır. Aynı zamandada bağışıklık sistemini güçlendirerek ileride oluşabilecek enfeksiyonlar ile mücadele edilebilir.

Göz Hastalıkları için Sülük Tedavisi
Göz içi basıncının artması ‘Glokom’ olarak adlandırılır. Göz camsı cismin içinde bulunan gözü besleyen sıvı Vitröz hümor çok fazla madde üretimi olduğu zaman, geri emilim yavaşlayacağı için göz yapılarının sıkışmasına, bulanık aşamalı görmeye ve görmede görme kaybına sebep olur. Sülükler gözdeki kan akışı oranını azaltmak içim kullanılarak, vitröz hümorde madde üretimini azaltır ve göz basıncını düşürmede yardımcı olabilir. Aynı şekilde Koroid ve Retinanın birlikte iltihaplanması olarak bilinen Koryoretinit iyileşmesinede katkıda bulubabilir.

Diş Eti Hastalıkları için Sülük Tedavisi
Sülük salgıları diş etlerindeki kan akışını hızlandırarak bu bölgeye besin maddelerinin daha hızlı ulaşımını sağlarlar. Aynı şekilde sülük salgısı diş etindeki pıhtıları parçalar. Şişlikleri indirir iltihapları yok edebilir.

Migren için Sülük Tedavisi
Küçük kan pıhtılarının kalpde oluşarak beyne yönelmesi bu bölgedeki kan akışını bozar buda bulantı, baş ağrısı fotofobi gibi şeklinde tipik migren sendromlarına neden olur. Sülük salgısında bulunan hirudin maddesi antikoagülant bir maddedir. Bu madde kanı sulandırmaya yardımcı olur ve kan akışını hızlandırır. Bu salgı pıhtının bozulmasına sebep olacağı için migrene sülük tedavisi uygulanabilir.

Sülük salgılarının bilinen yada bilinmeyen bir çok hastalıklara faydası olmaktadır. Eski çağlardan günümüze kadar bu sülük tedavi yönteminin gelmiş olup uygulanması bunun bir kanıtı olarakda gösterilebilir.